След края на зимният аниме сезон да обобщим


Снега е още тук, но аниме сериите започнали през Януари вече приключиха (повечето) и както имаше такива, който ни оправиха настроението в зимните месеца, имаше и такива, който ни разочароваха... Ще направя бърз преглед на сезона, но тъй като не съм фен на теми като Спорт, Музика и Училищни романси, ще пропусна доста заглавия.

Да започнем с разочарованията. Въпреки добрите си трейлъри, не можем да не изразим съжаление за качеството и слабото представяне на Pet, Plunderer и дори Infinite Dendrogram. Особено разочарован, аз лично съм от Безкрайна Дендрограма, като почитател на жанра и след сравнително доброто начало - първите 2-3 епизода. После нещата прекалено бързо се развиха, като зрителя беше оставен просто да регистрира случващото се, но не и да разбира защо то се случва. В подобен потрес премина гледането и на останалите два или поне това, което успях да гледам преди да се предам.

Това бе компенсирано от няколко не толкова забележими, но доста свежи комедии. Murenase! Seton GakuenOda Cinnamon Nobunaga и късометражката с героите от Безгрижен къмпингHeya Camp△. Определено най-добрата комедия за сезона отново беше Isekai Quartet. Или поне така ми се иска, но и другите не изоставят. Сетон Академия е колкото забавна проследявайки изграждането на глутницата на Ранка, толкова и образователна с вкараните факти за различните животни из епизодите. А историята за прероденият като куче в съвременна Япония Ода Нобунага, е достатъчно абсурдно смешна сама по себе си. В Heya Camp△ пък, членовете на Аутдоор клуба "затворени" в тясното си клубно помещение преоткриват забележителностите в префектурата където живеят.

В другия полюс пък бяха прекалено черните (не би трябвало да използвам думата страшни) сериали като Magia Record: Mahou Shoujo Madoka☆Magica GaidenJibaku Shounen Hanako-kun и In/Spectre... Незнам защо все още има хора, които отнасят Madoka Magica към детско ориентираните сериали с лоли магични момиченца, като това е поредицата, която с почти всеки епизод прави критикъл хит върху мозъка и психиката ти. Макар вече да не е толкова "Bloody" вече, това си остава една от най-силните психо драми. In/Spectre пък има за главен злодей красива млада дама със стоманена релса с която разполовява разни хора. Ханако кун, започна като доста свежа комедия за призраци и мистерии, но с напредването на сезона, нещата показаха и другата страна на монетата, като дори на смешните сцени смеха стана неуместен... Облекчение е, леко оптимистичният финал, но когато сериала се завърне изобщо няма да влезе в категорията Комедия...
Някъде тук влизат и Darwin's Game и Koisuru Asteroid. Идея-две по-добри от предходните заглавия, но с колкото почитатели, толкова и критици. И макар в едно и също изречение, са тотално различни...
Лично моите фаворити тази зима бяха Somali to Mori no Kamisama, BOFURI и Kuutei Dragons. Макар и представители на три различни жанра, общото е приятното усещане от гледането им. И макар в Сомали, комедийният елемент да не се усещаше, колкото у останалите два, това си остава моят фаворит за сезона и годината засега. Прекрасно пътуване. Много семейно. Такова беше и с Реещи се дракони, особено накрая. А BOFURI и дългото му заглавие? Кой не иска да е неопитния новобранец, който с упоритост и постоянство стига върха. Предполагам, че колкото и добра комедия да е, заради жанра си - игри и исекай, сериала колкото и популярен, е малко не дооценен.
Естествено, независимо от моето мнение и предпочитания, не може да не отбележим хитовете за сезона - Id:Invaded, Dorohedoro и бижуто, черешката на тортата, брилятното признание в любов към анимацията - Долу ръцете от Eizouken (Eizouken ni wa Te wo Dasu na!). Id:Invaded е чудесно мистери sci-fi, което заитригува и държи в напрежение, Dorohedoro пък е нов прочит както на Ужаси жанра, така и на комедията и затова и двата сериала имат много почитатели. А Eizouken е просто различен. Различен от изтупаната cgi анимация с която отдавна свикнахме, различен и като послание, сериала за трите приятелки и светът на мангата и анимацията който искат и създават, дава една особена вибрация и ни напомня защо харесваме анимацията, леко завиждайки им :)
И макар да започна есента миналата година, няма как да не отбележа и финала на Fate/Grand Order: Zettai Majuu Sensen Babylonia. Лично аз не съм фен на Fate поредицата, но Grand Order и особено Babylonia ми приковаха интереса. И не заради Ищар и краката ѝ, макар че, бих бил благодарен за упътване към най-близкият ѝ храм или пък ненадейното появяване на Аой Юки (на чийто глас съм фен) като Тиамат. Може би бях запленен от невероятният звуково-визуален синхрон в битките и тяхната хореография, но нищо от това не може да се сравни с личните истории на Ана, Ерешкигал и дори Енкиду и Тиамат. Беше такова приятно изживяване. Време е да си поемем въздух и заредим за новият пролетен сезон.

Публикуване на коментар

0 Коментари