Suzume

Едва ли ще напиша нещо по-различно или оригинално от вече написаното. Това е филм на Шинкай и тук има препоръчани част от филмите му (последните най-вече). И подобно на Твоето име и Времето със теб, и тук връзката между природни стихии и феномени и личната съдба на героите са преплетени. Този път на фокус са заметресенията, но митичното, тайнственото, това отвъд живота и разбиранията ни е по-широко застъпено. А входовете към това тайнствено и одвъдно място метафорично е представено зад самотно стърчащи врати, които трябва да бъдат затворени...

За и против:

Невероятно красива анимация в която звук и картина направо те поглъщат, а историята като буйна, но не и страшна река те завлича все по далеч и дълбоко. И тази усещана привидна безопасност, е най-страшното. Както за жителите (не само) на Япония и земетресенията, които ги разтърсват, така и за нас зрителите докато осъзнаваме, че да, дори за нещата които са одвъд нашите разбирания и досег, не можем да бъдем само странични наблюдатели.
Връзката между човек и бог/демон не е еднопосочна. Не можем да разчитаме на божествата да ни пазят без да се интересуваме от тях, не можем и да почитаме дори Бог, без да получим любовта му. Всичко е невидимо свързано - минало-бъдеще, родител-дете, бог и човек... Това наистина е история, която си е заслужила всяка една получена вече и в бъдеще награда. Усещането е толкова близко до Твоето име, че дълго ще мисля дали "това вече е любимият ми филм на Шинкай" или още е Твоето име. А за вас, оставям това вие да решите. Знам, че всеки гледал го няма да съжалява, както за двата часа пред екрана, така и за отронената сълза-две в края.

Препоръчвам:

8/10


Детайли:

Рейтинг Suzume (2022) on IMDb
Режисьори: Макото Шинкай
С гласовете на: Хара Надока,Хакуто Мацумура
Студио: CoMix Wave Films
Времетраене 121 минути
Официален сайт https://suzume-tojimari-movie.jp/

Публикуване на коментар

0 Коментари