The Secret of Kells

Представете си филм от който всеки кадър, може да бъде невероятна картина с пасторални цветове и финни елементи. И нормално, щом този филм излиза от френско студио и разказва ирландска приказка. Историята е за ирландското абатство Келс, строящо висока стена пазеща населението от набезите на викингите през IX век. Но стената не може да спре, както викингите отвън, така и малко момче Брендън живеещо в абатството.
Когато в абатството пристига декоратор на книги, той разкрива на момчето нов свят от цветове и форми. Брендън отива в гората за материал за краските необходими довършването на една от най-известните и декорирани книги и там среща нея... Ашлин, едно вълшебно момиче, дух, светлина, бял вълк... И Ашлин му разкрива тайните на гората, води го и му помага да пребори светлината. Какво става, когато все пак идват викингите няма да разказвам, но посланието на филма е, че знанието и познанието е много по силно и вечно от меча, крепосната стена и огъня.
"Книга на Келс" наистина има и се намира в Тринити колеж в Дъблин... Така че, повярвайте в историята от филма, най-вече в Ашлин...
Филма е с награди от фестивалите в Анеси, Берлин, Единбург и Ню Йорк...

Препоръчвам:

8/10


Рейтинг  The Secret of Kells
(2009) on IMDb
Режисьори: Том Мур, Нора Тумей
Участват: Евън Макгуайър, Брендън Глийсън, Мик Лали
Студио: Les Armateurs, Vivi Film, Cartoon Saloon
Времетраене 71 минути
Официален сайт theblogofkells.blogspot.com

Публикуване на коментар

0 Коментари